In Brussel is het Museum voor moderne kunst reeds 4 jaar gesloten.

Communiqué – 8 februari 2015

De burgerbeweging Musée sans Musée/Museum zonder Museum bestaat vier jaar. Ze ontstond uit de verontwaardiging over het feit dat de verzameling moderne en hedendaagse kunst van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in februari 2011 zomaar in de reserves verdween. Docenten, kunstenaars, cultuurverantwoordelijken en veel burgers vonden deze sluiting onzinnig en niet strokend met de doelstellingen die behoren tot de KMSKB : het bewaren, tonen en duiden van de kunstwerken die haar zijn toevertrouwd.

De sluiting van het Museum voor moderne kunst ontneemt het publiek sinds vier jaar de mogelijkheid kennis te maken met een verzameling van hoge kwaliteit. Wij denken vooral aan jongeren, leerlingen en kunststudenten die verplicht zijn musea in eigen land of het buitenland te bezoeken. Dit is een beschamende situatie gezien het huidige klimaat waarin culturele instellingen, hier en elders, op zoek zijn naar creatieve middelen om hun patrimonium aan het meest diverse publiek te presenteren.

MsM/MzM vecht ook ten stelligste de recente logica aan van de « pastilles musea » : Magrittemuseum, Fin-de-sièclemuseum (ongelukkige benaming). Wij pleiten voor de reïntegratie van de verzameling 20ste en 21ste eeuw in de museumzalen op basis van een coherent, pertinent en uitdagend museaal verhaal. Een publieke culturele instelling kan en mag zijn museumpolitiek niet afhankelijk maken van commerciële in plaats van wetenschappelijke doeleinden. Er zijn steeds meer private centra voor hedendaagse kunst in Brussel. Dit fenomeen kan alleen maar profiteren van een publiek museaal aanbod van hoge kwaliteit.

Mevrouw Elke Sleurs is sinds 2011 de vijfde persoon verantwoordelijk voor wetenschapsbeleid. Haar voorgangers zijn nooit verder geraakt dan intentieverklaringen. De Staatssecretaris benadrukt de noodzakelijke deelname van de Federale Wetenschappelijke Instellingen aan de budgettaire gezondmaking. Maar voor MSM/MZM hebben de KMSKB vooral dringend nood aan een museale herinvestering : beheer van de gebouwen, renovatie, modernisering, kwaliteit van de publiekswerking, enz. De elementen die doorsijpelen gaan, zo menen wij, in de richting van onze bezorgdheden.

MsM/MzM herhaalt zijn vragen die ongewijzigd zijn sinds februari 2011. Deze betreffen vooral het Museum voor moderne kunst, ook al is dit niet het enige dringende dossier binnen de KMSKB :

  • De snelle heropening van het Museum voor moderne kunst d.w.z. het publiek tentoonstellen van de verzameling, sinds 2011 ontoegankelijk, in de beste museale omstandigheden.
  • De snelle uitvoering van een kwaliteitsvolle tijdelijke oplossing in afwachting van een definitieve heropstelling.
  • Een fundamentele reflectie – colloquium of raadplegingen – met alle betrokken partijen (inclusief niet-institutionele) over de inzet van een nationaal museum voor moderne kunst in Brussel. Daaraan gekoppeld het nodige prospectiewerk : de verderzetting van de logica van « musea binnen een museum » of de keuze voor een andere samenhang ?
  • Het juist en ononderbroken informeren van de publieke opinie betreffende de ontwikkeling van het dossier wat meteen een manier is om de bevolking te sensibiliseren voor politiek-culturele vragen. Een opdracht dus, voor de politiek.

De recente debatten over budgettaire bezuinigingen in het culturele veld geven ons de gelegenheid te herhalen hoezeer cultuur, naast het feit dat het zin en verbondenheid creërt- en dat is geen onbeduidend detail in de huidige context – ook een machtige economische factor is.   Een museum waarvan de meerderheid van de werken zich in de reserves bevindt, kan zich deze dynamiek uiteraard niet aanmeten.

Wij pleiten dus voor een oplossing die, vóór februari 2016, zijnde 5 jaar na de sluiting, het Museum voor moderne kunst haar rechtmatige plaats teruggeeft temidden van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

MSM-MZM,

en de duizenden die de petitie ondertekenden overhandigd aan minister P. Magnette (feb. 2012), al diegenen die regelmatig deelnamen aan de manifestaties in het museum waaronder veel kunststudenten, al diegenen die de actualiteit rondom het Museum voor moderne kunst volgen via de blog van MsM en van MzM en via facebook…

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actualiteit, Mededelingen van MzM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s