Sleurs: ‘Draguet moet zich loyaal opstellen’

Michel Draguet, directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSKB), “moet zich loyaal opstellen ten aanzien van zijn voogdijminister”. Dat kreeg Draguet woensdag te horen op het kabinet van staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA). Met andere woorden: hij krijgt een spreekverbod ten aanzien van de pers.

Draguet vroeg een afspraak met zijn voogdijminister, Elke Sleurs, na haar ophefmakende verklaring in de media vorige week dat het Fin-de-Sièclemuseum dicht moet. Het zou de baan moeten ruimen voor de collectie moderne kunst van de KMSKB, die in het depot opgeborgen zit. Draguet is de initiatiefnemer van het Fin-de-Sièclemuseum.

Draguet, die meer duidelijkheid wou, heeft die niet gekregen. Afhankelijk van de bron duurde het onderhoud op het kabinet 15 dan wel 30 minuten. Elke Sleurs kreeg hij niet te zien, want die werd in het parlement verwacht. “De planning van het parlement is veranderd”, zegt Sleurs’ woordvoerder daarover.

Spreekverbod
Van haar kabinetschef Greet Claes kreeg Draguet te horen “dat hij zich loyaal moet opstellen ten aanzien van zijn voogdijminister”. Geen verklaringen meer in de pers dus. Voor vragen moet hij doorverwijzen naar het kabinet.

Draguet kreeg dus een spreekverbod opgelegd. Hij heeft daar zelf ervaring mee, aan de andere kant van het spectrum: het personeel van het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) kloeg twee jaar geleden steen en been over het feit dat Draguet een spreekverbod had opgelegd aan het personeel, toen het kritiek had op Draguets plannen om het MIM uit het Old England gebouw te halen.

Na de storm van protest over de mogelijke sluiting van het Fin-de-Sièclemuseum zei Sleurs in de Kamer vorige week dat er mogelijk plaats is voor én de collectie moderne kunst én de collectie van het Fin-de-Siècle. Een ruimte van een paar duizenden vierkante meter in een zijvleugel van het museum staat al jaren leeg. Dat komt omdat de renovatiewerken door de Regie der Gebouwen tergend traag vooruitgaan. Wanneer die werken klaar zullen zijn, is onduidelijk.

‘Constructief gesprek’
Of het Fin-de-Sièclemuseum nu kan blijven of niet, en bij uitbreiding, of hij op lange termijn aan het hoofd kan blijven van de KMSKB, daar heeft Draguet woensdag niets over vernomen. En als hij het wel had vernomen, dan mocht hij er in elk geval niets over zeggen.

Officieel luidt de communicatie van beide kanten “dat er een constructief gesprek heeft plaatsgevonden dat zal worden voortgezet”.

Dat de verhouding tussen federaal staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) en Michel Draguet niet optimaal is, is al langer bekend. Sleurs verwijt Draguet, die een PS-etiket heeft, grove onbekwaamheid in het beheer van de federale musea.

Woordvoerder Luc Demullier bevestigt aan brusselnieuws.be dat Sleurs de optie bestudeert om zowel oude, moderne en hedendaagse kunst én het Fin-de-Sièclemuseum (of de collectie ervan) in het gebouw van de KMSKB aan de Regentschapsstraat te huisvesten. In de Kamer zei Sleurs woensdagavond dat deze piste haar voorkeur geniet. Demullier ontkent dat Sleurs daarmee een bocht nam. De verhuis van de collectie moderne kunst naar de Citroëngarage, daar is en blijft voor Sleurs geen sprake van.

Sleurs plant in januari overleg met de verschillende ministers van Cultuur van de deelstaten. Wordt vervolgd dus.

 

Eric Vancoppenolle © brusselnieuws.be. 17/12/2014

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actualiteit, Brusselnieuws, Pers en media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: