Peter Swinnen: ‘Steek Moderne Kunst niet in kunstgraf’

Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen roept in een opiniestuk op om een commissie van museumexperts samen te stellen voor het Museum voor Moderne Kunst. De collectie zo maar terugplaatsen in het ‘kunstgraf’ aan de Regentschapsstraat is voor hem geen optie.

Peter Swinnen reageert in opiniestuk in De Standaard op de plannen van federaal staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA). Die wil de collectie moderne kunst, die in het depot stof zit te vergaren, opnieuw tentoonstellen in het gebouw van Schone Kunsten aan de Regentschapsstraat. Daarvoor moet het Fin-de-Sièclemuseum wijken.

Swinnen betreurt dat de discussie over een Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst in Brussel al vijf jaar gereduceerd wordt tot een vastgoedoperatie. Ook vindt hij dat de politici moeten stoppen met het op de haverklap veranderen van mening.

“Je kan de collectie Moderne en Hedendaagse kunst dan wel weer in een put op de Kunstberg dumpen, maar daarmee heb je nog geen modern museum. Wanneer wordt eindelijk geluisterd naar museale experts?”, schrijft Swinnen. Hij reageert als architect en niet als Vlaams Bouwmeester.  Die ‘put’ met vijf ondergrondse verdiepingen omschrijft hij ook nog als “een kunstgraf”.

Bovendien ziet hij de tijdelijke onderbrenging van de collectie in het Vanderborghtgebouw in de Schildknaapstraat ook niet zitten. “Dit voormalige magazijn voor meubelen is niet alleen ongeschikt om kunst op een volwaardige wijze te tonen door de lage plafonds, problematische lichtinval en hoge renovatiekosten. Bovendien is het netto slechts 4.000 vierkante meter groot, dat is 160 procent van het Magritte Museum. Niet om 250 werken van één kunstenaar te huisvesten, maar een collectie van meer dan 5.000 werken.”

Swinnen stelt daarom voor om een commissie van lokale en internationale museale experts samen te stellen die zich over een geschikte locatie moet buigen. “Ga vanuit het beleid volwaardig en met open vizier de culturele en maatschappelijke discussie aan omtrent de collectie Moderne en Hedendaagse kunst”, voegt hij eraan toe. En ten slotte: “Beslis in alle sereniteit en met een onomstootbaar wetenschappelijk ethos over de uiteindelijke museale en stedelijke lotsbestemming.”

 

Brusselsnieuws. 12/12/2014

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actualiteit, Brusselnieuws, Pers en media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: