‘Fin-de-Siècle moet weg, geen moderne kunst naar Citroën’

Het Fin-de-Sièclemuseum moet weg uit het gebouw van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. En de collectie moderne kunst van het KMSKB gaat niet naar de Citroëngarage. Dat heeft staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) beslist.

De collectie Moderne Kunst mag niet naar de Citroëngarage van Elke Sleurs. (© Peter Forret)

In de beleidsnota die ze vandaag dinsdag in de Commissie Wetenschapsbeleid van de Kamer voorstelt, formuleert federaal staatssecretaris Elke Sleurs het voorzichtig. “Het regeerakkoord vermeldt het volgende: ‘Renovatie en instandhouding van de huidige waardevolle infrastructuren hebben prioriteit ten opzichte van nieuwe initiatieven.’ […] Daarom wordt onderzocht hoe de collectie moderne kunst van de KMSKB weer in het eigen gebouw (in de Regentschapsstraat, red.) kan worden geïntegreerd”.

In De Standaard dinsdag luidt het krachtiger. De collectie van het Fin-de-Sièclemuseum moet weg uit het gebouw van de KMSKB. In de plaats moet de collectie moderne en hedendaagse kunst er opnieuw worden tentoongesteld. Die collectie gaat dus niet naar het Citroëngebouw. Het kabinet van Elke Sleurs bevestigt dit aan brusselnieuws.be.

‘Museum niet op basis van voorkeuren van directeur’
“Het gebouw aan de Regentschapsstraat is ontworpen om er het museum voor moderne kunst in onder te brengen”, zegt Sleurs’ woordvoerder Luc Demullier. “De collectie van het Fin-de-Sièclemuseum moet dan maar elders onderdak krijgen. De invulling van de KMSKB moet gebeuren op basis van museale criteria, niet op basis van de voorkeuren van de directeur”, zegt Demullier.

Hij verwijst daarmee naar Michel Draguet, directeur van de KMSKB. Die speelde een voortrekkersrol in de deal waarbij het Brussels Gewest de art-nouveaucollectie van de familie Gillon-Crowet kreeg ter betaling van de successierechten. Die werd toen geschat – volgens de N-VA overschat – op 22 miljoen euro. De art-nouveaucollectie van de familie Gillon-Crowet is maar een deel – een belangrijk deel weliswaar – van het Fin-de-Sièclemuseum. Er zijn ook stukken afkomstig uit de collectie van de Musea voor Schone Kunsten zelf, uit de Koninklijke Bibliotheek, uit het Jubelparkmuseum en uit de collecties van de Muntschouwburg.

De collectie Gillon-Crowet van het Gewest hoort niet thuis in een gebouw van de federale overheid, luidt Sleurs’ redenering. Bovendien kan op die manier de collectie oude en moderne kunst in één gebouw worden herenigd, en krijgt de bezoeker een algemeen overzicht van de kunststromingen.

De verhuisoperatie, die als het van Sleurs afhangt al in 2015 zou mogen gebeuren, houdt dus ook in dat de collectie moderne kunst van de KMSKB niet naar het Citroëngebouw aan de Sainctelettesquare komt. Het Brusselse Gewest, en meer bepaald minister-president Rudi Vervoort (PS), kondigde vóór de verkiezingen aan dat daar een nieuw museum voor moderne en hedendaagse kunst zou komen, met de collectie moderne kunst van de KMSKB. Die vlieger gaat dus niet op.

Maar het Gewest geeft het plan om kunst onder te brengen in het Citroëngebouw nog niet op. Brussel onderhandelt daarover met andere partners. De collectie van de Belfiusbank is een mogelijke piste.

KMSKB: ‘Geen contact gehad met Sleurs’
Bij het KMSKB valt de door Elke Sleurs aangekondigde sluiting van het Fin-de-Sièclemuseum als een donderslag bij heldere hemel. “Staatssecretaris Elke Sleurs heeft geen enkel contact gehad met ons over haar plannen”, zegt de persattaché van het museum.

 

http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/fin-de-siecle-moet-weg-geen-moderne-kunst-naar-citroen

Eric Vancoppenolle. © brusselnieuws.be.  09/12/2014

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Brusselnieuws, Pers en media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: