Moderne kunst naar Schildknaapstraat

De collecties van moderne en hedendaagse kunst van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten zullen verhuizen naar het Vanderborghtgebouw in de Schilknaapstraat. Dat heeft de federale regering formeel beslist.

Vanderborghtgebouw (© Google Streetview)

De ministerraad zette vrijdag het licht op groen voor de studie die moet leiden tot de renovatie van het Vanderborghtgebouw. Daarna kan het gebouw een deel van de collectie die momenteel in de kelders van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten zit, opnieuw ontsluiten voor het publiek. “Met zijn 7.000 vierkante meter en zijn enorme reserves, is het een ideale plek om een groot aantal werken en een groot publiek te ontvangen”, klinkt het in een mededeling van de regering en de Stad Brussel.

Die laatste stelt het pand via erfpacht ter beschikking voor een symbolische euro. De overeenkomst geldt voor 30 jaar. De Stad zal ook het werk aan de gevel financieren. De Regie der Gebouwen zal de studie (750.000 euro) ten laste nemen. De Musea zullen investeren in de opbouw van de boetiek, de zalen, de bewegwijzering, de multimedia, de installatie van de bescherming van de kunstwerken en de communicatie.

“Dit is een belangrijke dag voor het Federaal Wetenschapsbeleid, voor de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, maar ook meer in het algemeen voor de toegang tot cultuur en de economie van ons land en haar hoofdstad”, zegt staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Philippe Courard (PS).

“Deze overeenkomst zal de samenwerking tussen de musea van de Stad en de federale musea versterken ten voordele van het Brussels museumaanbod, de uitstraling van de stad, en vooral haar bezoekers”, klinkt het bij schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS).

Wanneer het museum kan openen is nog niet duidelijk.

De nieuwe locatie is in principe tijdelijk. Op termijn wil de Brusselse regering de collectie moderne en hedendaagse kunst graag onderbrengen in een locatie langs het kanaal, bijvoorbeeld aan de Ninoofsepoort.

door © brusselnieuws.be, 28/02/2014
Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actualiteit, Brusselnieuws, Pers en media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s