Stad draagt Vanderborghtgebouw over aan staat

De Stad Brussel draagt het Vanderborghtgebouw voor een periode van dertig jaar over aan de federale staat voor één symbolische euro. Daarmee is een nieuwe stap gezet voor de ombouw van het Vanderborght tot een tijdelijk (?) onderkomen voor het Museum voor Moderne Kunst.

Het Dexia Art Center/Vanderborghtgebouw (© tvb)

Sinds de sluiting van het Museum voor Moderne Kunst in de Regentschapsstraat staat het Vanderborghtgebouw in pole position om tijdelijk een onderkomen te bieden aan de collectie. Probleem was de financiering van de werken. De Regie der Gebouwen toonde aanvankelijk weinig animo om de werken te bekostigen. Het gebouw zou niet geschikt zijn om er een permanent museum in te huisvesten.

Mogelijk op vrijdag 21 februari, anders op een van de volgende ministerraden, neemt de federale ministerraad akte van de overdracht van de stad Brussel aan de federale overheid van het gebouw. Voor één symbolische euro krijgt de federale overheid het gebouw ter beschikking voor een periode van 30 jaar.

Daarmee zal een belangrijke stap voorwaarts gezet worden in het dossier. Blijft nu wel het probleem van de financiering. De ministerraad zal ook het licht op groen zetten voor een nieuwe studie over de renovatie van het gebouw. Die studie kost 750.000 euro.

De werken werden eerder geraamd op 11 miljoen euro.

Geen geld van Beliris
In tegenstelling tot wat her en der werd geschreven, investeert Beliris, het samenwerkingsverband tussen Brussel en de federale overheid, (voorlopig?) geen enkele euro in de renovatie, vernambrusselnieuws.be. Het geld moet komen van de Regie der Gebouwen.

Wel is het zo dat Beliris geld heeft uitgetrokken voor de renovatie van de atelierruimten van de Muntschouwburg, die uitgeven op het Vanderborghtgebouw.

Het Vanderborghtgebouw in de Schildknaapstraat deed dienst als het epicentrum voor het cultuurjaar Brussel 2000. Nadien nam de bank Dexia het gebouw over, met de belofte om er een culturele bestemming aan te geven. Het Dexia Art Center kwam echter nooit echt van de grond.

Lab
Michel Draguet, directeur van het Museum voor Schone Kunsten (KMSKB), ziet het museum als het Postmodern Lab Museum: de helft zou dienen om er de collectie moderne en hedendaagse kunst in onder te brengen, de andere helft voor tentoonstellingen.

Het is niet duidelijk of de Muntschouwburg nog betrokken wordt bij het project. Eerder zei de Munt geïnteresseerd te zijn om er decors en rekwisieten in onder te brengen.

Normaalgezien zou het Museum voor Moderne Kunst/Postmodern Lab Museum maar tijdelijk in het Vanderborghtgebouw moeten huizen. En zou er een nieuw museum gebouwd worden in de Kanaalzone. Maar als er een kink in de kabel komt voor dat museum zou het tijdelijke wel eens zeer lang kunnen duren.

 

door EVC © brusselnieuws.be. Brusselsnieuws.  17/02/2014

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actualiteit, Brusselnieuws, Pers en media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s