Er is een surrealistisch lek in het Brusselse museum voor Schone Kunsten – Opinie – De Morgen

De timing was perfect. Op de dag dat Monty Python zijn reünie aankondigde, liet het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Brussel (KMSKB) weten dat een volledige tentoonstelling in allerijl ontruimd moest worden. Per ongeluk waren er gaten in het dak geboord met waterinsijpeling als gevolg. In het KMSKB vieren surrealisme en absurdisme hoogtij. Magritte is niet toevallig de naaste buur.

(…)

Waarom werden die gaten geboord, vraagt u zich ongetwijfeld af. Wel, voor het Fin-de-Siècle Museum, dat begin december opengaat, een van de prestigeprojecten van KMSKB-directeur Michel Draguet, waarvoor veel, zoniet alles moet wijken. Er moest namelijk een spandoek over de lichtschacht van het museum aangebracht worden. Moeilijk te begrijpen en ongetwijfeld het tweede surrealistische element in het verhaal.

De lichtschacht maakt deel uit van de museumvleugel die in de jaren tachtig werd gebouwd – speciaal voor het Museum voor Moderne Kunst. Die schacht dient om daglicht in de ondergrondse zalen te krijgen. Michel Draguet wil die zalen nu verduisteren en liet daarom een spandoek plaatsen. Het bedrijf dat de gaten boorde was, naar verluidt, slecht geïnformeerd over een klus die die firma eigenlijk niet wilde uitvoeren. Maar er was plots haast bij.

Het is niet de eerste keer dat KMSKB in een slecht daglicht komt te staan. (…)  Begin 2012 werd een tentoonstelling over Dalí en het surrealisme op het laatste moment afgezegd. De internationale partners vielen uit de lucht. En op 1 februari 2011 besloot Draguet het Museum voor Moderne Kunst gewoonweg te sluiten. Het leidde tot fel protest en maandelijkse demonstraties van museumbezoekers. De Moderne Kunst moest dicht omdat Draguet op die plaats zijn Fin-de-Siècle Museum wil inrichten, het tweede ‘filiaal’ van de KMSKB, na het Magritte Museum.

Die opsplitsing van de KMSKB in filialen voert Draguet resoluut door, ondanks veel kritiek. Een te duur en in eerste instantie toeristisch project, dat weinig toevoegt en museumbezoekers vooral extra doet betalen. Draguet droomt al langer van een derde filiaal, over de Vlaamse primitieven. Hopelijk kan hij ze droog houden.

(…)

Draguet is niet bezig met zijn ‘core business’: KMSKB en Jubelpark, twee musea die internationale kunstcollecties bezitten maar er verkommerd bijstaan. Draguet geeft zijn persoonlijke projecten en filialen voorrang. Hij voert een bewind met ijzeren hand. Zijn personeel zucht en zwijgt. En tot nu toe roept de federale overheid hem niet op het matje. Hij lijkt onaantastbaar.

Tenzij Van der Weyden de spreekwoordelijke druppel is…

Eric Rinckhout, cultuurredacteur, De Morgen, 24/11/13. © De Morgen.

Er is een surrealistisch lek in het Brusselse museum voor Schone Kunsten – Opinie – De Morgen.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actualiteit, De Morgen, Non classé, Pers en media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s