De flaters van de Koninklijke Musea

Qua slecht nieuws zijn we van de Koninklijke Musea in Brussel wel wat gewend, zegt Jan Van Hove. Maar de sluiting van een tentoonstelling van Vlaamse Primitieven na waterinsijpeling slaat alles.

(…)

Uit de Koninklijke Musea in Brussel kwamen de jongste jaren geregeld slechte berichten. Toptentoonstellingen die waren aangekondigd, werden afgeblazen. Een complete vleugel van het museumgebouw is al jaren gesloten voor de verwijdering van asbest. Bovendien joeg het museum een groot deel van de kunstwereld tegen zich in het harnas door de sluiting van de afdeling moderne kunst, zonder dat er in vervangende huisvesting werd voorzien. Daardoor schiep het museum, allicht ten onrechte, zelf het beeld dat het geen hart heeft voor moderne kunst.

Hoewel alle troeven aanwezig zijn, is Brussel geen museumstad. Zowel de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten als die voor Kunst en Geschiedenis bewaren prachtige collecties met stukken van wereldklasse, van Egyptische kunst tot schilderijen van Bruegel en hoogtepunten van de art nouveau. Maar beide instellingen kampen met verouderde gebouwen, onvoldoende middelen en een weinig aantrekkelijke presentatie.

Op Europees niveau zijn de Brusselse musea het zwakke broertje. Een Vlaamse kunstenaar die onlangs de gerenoveerde musea in Amsterdam bezocht – het Rijksmuseum, het Stedelijk en het Van Gogh Museum – zei achteraf dat hij in Nederland het gevoel had op een andere planeet te komen. De federale overheid die voor de grote Brusselse musea verantwoordelijk is, staat voor de keuze: ofwel werkt ze een betere beheersstuctuur uit en een masterplan voor broodnodige renovaties, ofwel knoeit ze verder.

De flaters van de Koninklijke Musea

Jan Van Hove,  redacteur cultuur & media bij De Standaard, 23/11/2013

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actualiteit, De Standaard, Non classé, Pers en media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s