Antwoord van MzM : het ideale museum is een levend museum.

Aan de Heer Paul Magnette,
Minister van Openbare Werken, Wetenschapsbeleid en Ontwikkelingssamenwerking, Grootstedenbeleid

Als « Minister verantwoordelijk voor de grote federale musea » consulteert u de actoren van de kunstwereld om hun visie te kennen op « een centrum voor moderne en hedendaagse kunst in Brussel ».

Musée sans Musée / Museum zonder Museum, één van die actoren, is blij met de uitnodiging.

Het inrichten van een publiek debat met alle belanghebbende partijen is, sinds de sluiting van het museum voor moderne kunst in februari 2011, één van de eisen van Musée sans Musée / Museum zonder Museum. De eerste eis is de permanente wederopstelling op korte termijn van de werken 20ste en 21ste eeuw, ongeacht de toekomstige opties. Deze eisen werden u overgemaakt in februari 2012, alsook aan de algemeen directeur van de KMSKB in de vorm van een petitie met meer dan 3000 handtekeningen. Het debat werd op gang gebracht door MsM/MzM tijdens 11 manifestaties in het museum op de eerste woensdagen van de maand maar ook tijdens talloze ontmoetingen en voordrachten (ISELP, ARBA-ESA, ERG…), via facebook, via blogs, en deze acties worden verdergezet.

Voor Musée sans Musée / Museum zonder Museum, is het ideale museum een levend museum.

 «Leven is een zeldzaam goed. De meeste mensen stellen zich tevreden met bestaan. » Oscar Wilde

Een levend museum : ziehier de visie, kort en bondig, van het collectief MsM/MzM.

Mijnheer de Minister, wij hopen dat onze visie u kan inspireren. Het is nu aan u ons helderheid te bieden !

– Zal u rekening houden met de visies die u ontvangt ? Welke aandacht zal u schenken aan de kritiek op de sluiting van het museum voor moderne kunst, op de sluiting van talloze zalen van het museum voor oude kunst, op de lamentabele presentatie en conservatie van de werken, op het fusieproject van instellingen en verzamelingen, op de dissectie van verzamelingen, hun « magrittisering », hun « disneysatie » ?

– Komt er een debat ?

– Waarom wordt het museum voor moderne kunst, gesloten in 2011, een « groot centrum voor moderne en hedendaagse kunst » ? Bent u bang voor het woord « museum » ? Vreest u dat een « museum » niet attractief kan zijn zonder een toeristische attractie te worden ?

– Het museum voor moderne kunst is momenteel een departement van de KMSKB en in die hoedanigheid afhankelijk van de instellingen van de pool Kunst. Zal ze hierna autonoom worden ?

– In februari 2012 besliste u de moderne kunst onder te brengen in een ruimte die zich in het museum zelf bevindt. U ging de Regie der Gebouwen vragen van de renovatie een prioriteit te maken. U kondigde een termijn van één tot anderhalf jaar aan. U gaf een negatief advies betreffende een tijdelijk onderkomen voor de moderne verzameling. Enkele maanden later echter verkoos u toch deze laatste oplossing. De termijnen blijven vaag. Wat belooft u vandaag ?

– Gedurende jaren leven we tussen tegenspraak en leugens. De opening van het Fin-de-sièclemuseum wordt steevast uitgesteld. De tentoonstelling « Surrealisme in Parijs » voorzien voor het voorjaar 2012 is uitgesteld tot 2016. Een cyclus van tentoonstellingen onder de titel  « Cadavre exquis » toevertrouwd aan externe specialisten werd aangekondigd in februari 2011 ; geen enkele vond plaats. De scènografie van de tentoonstelling Kubrick zou werken van de verzameling KMSKB in confrontatie plaatsen ; er werden er geen tentoongesteld. Een tentoonstelling  Constantin Meunier werd aangekondigd ; ze zal niet plaatsvinden. De Regie der Gebouwen kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor alle deze tegenvallers. Wat is uw mening over deze toestand die op zijn minst chaotisch te noemen is ?

Mijnheer de Minister, geef ons duidelijkheid : Hoe ziet de toekomst van de verzameling moderne kunst eruit ?

Brussel, 20 november 2012

Museum zonder Museum

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Mededelingen van MzM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s