Het gezond verstand aan het werk

Mededeling van MsM/MzM, 20 februari 2012

Sinds de sluiting van het Museum voor Moderne Kunst, nu een jaar geleden, eist het burgercollectief MsM/MzM (petitie met 3000 handtekeningen, samenkomsten, sensibilisering van politieke en culturele middens) dat de verzameling 20ste en 21ste-eeuwse kunst in ere wordt hersteld in 2012.

Op 1 februari 2012 werd naar aanleiding van de 11de manifestatie, die ondanks de koude bijna 200 mensen op de been bracht, een petitieoverhandigd aan de algemeen directeur en de voogdijminister.

Enkele dagen later maakte minister Paul Magnette, bevoegd voor wetenschapsbeleid, zijn visie kenbaar (La Libre & De Standaard, vrijdag 10 februari).

  • Hij beslist dat de moderne kunst moet worden opgesteld in het museum zelf binnen het jaar/ anderhalf jaar. Hij zal aan de Regie der Gebouwen vragen de renovatie van deze zalen (die reeds jaren leegstaan) prioritair aan te pakken.
  • Het project van een nieuw groot museum voor moderne en hedendaagse kunst ligt nog steeds op tafel en zou binnen een termijn van tien jaar moeten gerealiseerd zijn. Drie pistes worden gelanceerd: de groene ruimte rondom het jubelpark, een reconversiegebied of de Kunstbergsite.
  • Hij verwerpt de huur van een tijdelijk gebouw om de verzameling moderne kunst voor beperkte tijd in onder te brengen.

« Het museum voor moderne kunst blijft in het Museum voor Schone Kunsten » : een beslissing van het gezond verstand maar ook een absurd verhaal.

De minister zocht en vond binnen het Museum een lege ruimte van 3000 à 5000 m2 die de directeur blijkbaar niet vond ! Een directeur kon op zijn eentje beslissen het museum voor moderne kunst te sluiten, een minister beslist over de herinrichting van de zalen. Blijft dus in de toekomst te bepalen wie wat beslist.

De verzameling moderne kunst krijgt dus een onderkomen  – in 2013 ? – in de zalen die in 1984 de collecties van de 19de eeuw herbergden. Een deel van de verzameling 19de eeuw zal deel uitmaken (november 2012) van het Museum Fin de siècle (einde 19de eeuw !), opgesteld in de zalen van het voormalige Museum voor Moderne Kunst – ontmanteld sinds februari 2011. Het Altenloh gebouw dat was voorbestemd voor tijdelijke tentoonstellingen is sinds 2009 herschapen in het Magrittemuseum.

De moderne kunst en de 19de eeuw laten waren ze waren, was zonder twijfel te eenvoudig. Is het tendentieus in deze vaudeville een verspilling van tijd, geld en energie te zien?

Beslissing of belofte? MsM/MzM durft te geloven in een oplossing van het gezond verstand. De samenkomsten elke eerste woensdag van de maand worden dan ook opgeheven.

MsM/MzM verheugt zich over het feit dat voorrang wordt gegeven aan de gebouwen aan de Regentschapsstraat en wenst dat de verzameling er zo snel mogelijk zal worden opgesteld.

Op zijn hoede door teveel loze beloften zal MsM/MzM erop toezien dat deze beslissing wordt uitgevoerd en erover waken dat de hervonden ruimten niet enkel een noodoplossing zijn maar een echt laboratorium worden voor het toekomstige museum voor moderne en hedendaagse kunst, zoals de directie belooft.

MsM/MzM vraagt dat

  • ALLE zalen van de KMSKB die momenteel gesloten zijn, terug worden geopend opdat de verzamelingen 15de, 16de, 17de, 18de en 19de eeuw opnieuw kunnen getoond worden aan het publiek ;
  • de opstelling van de volledige collectie in de beschikbare ruimten (een oppervlakte van meer dan 3000m2 staat momenteel leeg) voorrang heeft en te verkiezen is boven een thematisch opsplitsing van de collectie.

Thematisch museum

Het opsplitsen van de verzamelingen om er enkel de “mooie stukken” uit te halen, in dit geval de meest verkoopbare stukken, overtuigt niet:

  • Het onderbreekt de chronologische lectuur van de collectie en veronderstelt dat de bezoeker – onderlegd of niet – het volledige verhaal kent, terwijl de verzamelingen van de KMSKB een inherente samenhang vertonen: de schone kunsten van de 15de eeuw tot heden.
  • Het legt de lectuur van de collectie aan banden.
  • Het privatiseert de musea door de oprichting van een exclusieve samenwerking van het publieke met de privé met als voorbeeld het Magrittemuseum (aparte ingangsprijzen, privébewaking, enz.)
  • Het versnippert de museumverzameling  : een museum voor moderne kunst hier, een Bruegelmuseum elders, een Art Nouveau Museum op nog een andere locatie.

En de toekomst ?

Sommigen dromen van een “Louvre”, anderen van een “Guggenheim”, nog anderen van een “Reina Paola”… Niets van dat alles interesseert MsM/MzM! Een voorbeeld volgen is reeds achterop lopen. We moeten het lef hebben te streven naar een origineel federaal museum, aangepast aan de verzameling en de publiekswerking. Maar het mag vooral niet de visie van een enkeling zijn. Laten we samen toegeven dat we ons nog in een stadium van onwetendheid bevinden. Er is nood aan vraagstelling en debat: welke verzamelingen? Welk publiek? Welk project? Welke museologische opvatting? MsM/MzM wil met ernst en inventiviteit bijdragen aan dit hedendaagse museum van de toekomst.

MsM / MzM heeft het debat aangesneden en zal het ook verderzetten.

MsM/MzM blijft waakzaam

Verheugd met de vooruitgang zal MsM/MzM ervoor pleiten de tijd te nemen die nodig is om te komen tot een gedurfde, kwaliteitsvolle en vindingrijke oplossing die de verzameling in zijn totaliteit teruggeeft aan het publiek.

MsM/MzM, als waarachtige burgerbeweging, is een levende kracht, een uitgelezen kans voor een museum op zoek naar dialoog… Het kan een hefboom zijn voor de uitwerking van een museum voor moderne en hedendaagse kunst verankerd in de samenleving.

Dit alles wordt gedebatteerd op dinsdag 28 februari om 18u00   in de ARBA/ESA, 144 Zuidstraat, 1000 Brussel. Iedereen is welkom!

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actualiteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s