Een studie ?

Plan voor biermuseum in Beurs wint veld

De stad Brussel betaalt 6,7 miljoen euro voor de erfpachten van het Beursgebouw en het Dexia Art Center. Maar heeft ze ook een idee wat ze met die panden wil? Steeds meer komt de optie van een biermuseum in beeld.

In een opiniestuk in deze krant neemt Luckas Vander Taelen (Groen) vandaag het Brusselse beleid op de korrel. ‘De schepenen hadden nooit een uitgewerkt en haalbaar dossier achter de hand’, schrijft hij over het Beursgebouw en het Dexia Art Center, ‘maar dat belette hen niet om toch 6,7 miljoen euro uit te geven. Zo gaat het er dus aan toe in de hoofdstad van Europa: geen visie, laat staan een project, maar het geld vliegt wel de ramen uit.’Sinds begin januari is de stad Brussel eigenaar van het Beursgebouw aan de Anspachlaan. De vorige bewoner, Euronext, heeft de sleutels officieel overgedragen. Voor de erfpacht betaalt de stad 4,7 miljoen euro.In juli vorig jaar nam de stad ook al het erfpacht over van het Dexia Art Center in de Schildknaapstraat, ooit het hoofdkwartier van Brussel Culturele Hoofdstad. Daar betaalde ze de noodlijdende Dexia Bank 2 miljoen euro voor.

Beide panden staan leeg. Nu de stad een maand eigenaar is van twee grote en centraal gelegen gebouwen, neemt het aantal vragen over een toekomstige bestemming toe. Politici van het Brussels Gewest en de stad Brussel wijzen unisono in de richting van burgemeester Freddy Thielemans (PS). Hij neemt deze dossiers ter harte. Maar zijn diensten hullen zich in stilzwijgen.

Hedendaagse kunst

Tot vorige week. Op interpellaties in de gemeenteraad verwees schepen van Cultuur Hamza Fassi-Fihri (CDH) plots naar ‘een studie in opdracht van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten.’ 

Daaruit zou blijken dat beide locaties niet geschikt zijn voor een verbouwing tot museum. Dat plan was ooit geopperd omdat het museum zijn collectie hedendaagse kunst weggeborgen heeft, om dit najaar een Fin-de-Sièclemuseum te openen. Voor de collectie hedendaagse kunst wordt een onderkomen gezocht.

Een studie! Die wilden we wel eens lezen. Volgens het museum lag die studie bij minister Paul Magnette (PS), onder andere voogdijminister voor wetenschappelijke instellingen, en kwam het hem toe daarover te communiceren. Niet dus. Na diverse navragen kregen we formeel te horen dat er ‘geen studie’ op het kabinet is, maar dat de minister ‘verschillende locaties bezoekt om te oordelen waar de collectie hedendaagse kunst best een onderkomen krijgt.’

Weer over naar het museum. Bestaat er nu een studie of niet? Na lang aandringen blijkt het om een interne studie te gaan (‘die we om die reden niet kunnen vrijgeven’). Het is een document uit 2006. Volstaat dat voor de stad Brussel om een besluit op te bouwen? ‘Michel Draguet, de directeur van de musea, is een expert op het terrein en zijn doorlichting is betrouwbaar’, zegt de woordvoerder van burgemeester Thielemans. ‘Als hij ons in die richting adviseert, volgen we hem daarin.’

Het idee om in het Beursgebouw of het Dexia Art Center een museum voor hedendaagse kunst onder te brengen is dus dood. Wat wordt het dan wel?

Er worden verschillende pistes onderzocht, luidt het bij burgemeester Thielemans, maar volgens onze informatie komt het idee voor een biermuseum in het Beursgebouw steeds meer in beeld.

(…) Lees meer

Geert Sels, De Standaard, maandag 06 februari 2012.
Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actualiteit, De Standaard, Pers en media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s