Een museum nu !

Verklaring /nr. 2/ van Museum zonder museum na de memorabele bijeenkomst van 1 februari 2012.

Ondanks de bijtende kou, zijn 200 mensen met spandoeken en banners de vreemde verjaardag komen vieren van een  museum dat ontdaan werd van zijn werken en om hierover een debat te eisen. Studenten in de kunsten, kunstenaars, politici en heelwat gewone bewuste burgers. Zij eisen dat een concreet project om de meer dan 150 werken van moderne en hedendaagse kunstenaars uit de reserves te halen, waarin ze verbannen werden.
Deze keer was de aangekondigde politieaanwezigheid discreet.

Bernard Villers, Daniel Locus en Mireio, kunstenaars, Bernadette Kluyskens, kunstenaar en professor aan de ERG, alsook Caroline Purgal van de Studentenraad van de ARBA/ESA, overhandigden officieel de petitie met meer dan 3000 handtekeningen aan Michel Draguet, algemeen directeur van het Museum. De ontmoeting gebeurde in alle hoffelijkheid, maar was kortstondig.

Minister Paul Magnette, Minister van Overheidsbedrijven en Weten­schaps­beleid, ontving een vijfkoppige delegatie.  Daniel Locus en Bernard Villers, kunstenaars, Catherine Fache, kunsthistorica, Sabine de Ville, voorzitter van Cultuur en Democratie en Caroline Purgal, vice-voorzitter van de Studentenraad van de ARBA/ESA legden de petitie aan de minister voor tijdens een onderhoud van ongeveer vijftien minuten.

MSM / MZM noteert en is verheugd:
Minister Paul Magnette bevestigt dat de huidige situatie onbevredigend is en kan niet duren. De bouw van een emblematisch gebouw is wel degelijk aan de orde. Maar dit zal waarschijnlijk nog een tiental jaren vergen. Ondertussen beroept hij zich op een plan B, mogelijk binnen anderhalf jaar, maar zonder verdere aflijningen. Men zou naar een plek / ruimte in het centrum van de stad zoeken waar de collecties van de 20e en 21e eeuw tijdelijk zouden  worden ondergebracht. In het Dexia Art Center,  bv. Vanderborght ? De vraag blijft alsnog onbeantwoord.

MSM / MZM noteert verder:
Minister Magnette geeft aan dat het project pas zal worden vrijgegeven wanneer de financiële, politieke, stedebouwkundige haalbaarheid naar behoren bestudeerd zal zijn. Maar de diverse hypothetische aankondigingen behoren nu tot het verleden. En dat is goed nieuws.

MSM / MZM vraagt:
Waarom worden de middelen die mogelijk vrijkomen voor de dure renovatie van een voorlopig gebouw, niet gebruikt   voor de urgente rehabilitatie van de gebouwen van de Regentschapsstraat ? Deze zij prachtig gelegen aan de Kunstberg, mooi, geclasseerd, en zullen hoogstwaarschijnlijk op de meest afdoende manier een onderdak verlenen aan de collecties van de 15e, 16e, 17e, 18e, 19e, 20e en 21e eeuw, die nu geheel of gedeeltelijk in de reservers opgesloten zijn. De cafetaria’s en de art-shops zijn – wèl – open. Wat een opluchting.

MSM / MZM blijft erbij:
MSM / MZM is tevreden met de vooruitgang – onze beweging is versterkt, we mogen rekenen op reactieve media, de politieke vertegenwoordigers zijn gesensibiliseerd, een minister erkent de beperkingen van de huidige situatie. MSM / MZM blijft echter alert en handhaaft zijn actie, klaar om zolang het nodig is, te blijven vechten voor een gedurfde, veeleisende en inventieve oplossing die de collecties aan het publiek terugschenkt, met prioriteit voor de gebouwen van de Regentschapsstraat.
Zo beschikken alle betrokken partners over de nodige tijd om met dezelfde ernst en  inventiviteit, het verwachte hedendaagse museum te concipiëren.

Museum zonder museum. 1 februari 2012

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actualiteit, Mededelingen van MzM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s