Opstand in Draguetland

Eerste verjaardag sluiting modernekunstafdeling in KMSK Brussel / Paul Magnette belooft tijdelijke oplossing

Een 100-tal demonstranten protesteerde gisteren tegen de sluiting van de modernekunstafdeling van het Museum voor Schone Kunsten in Brussel. Na afloop mochten ze hun grieven kenbaar maken bij bevoegd minister Paul Magnette (PS). ‘Directeur Michel Draguet voert een wanbeleid.’

Een 100-tal manifestanten 'viert' de eerste verjaardag van de sluiting van het Museum voor Moderne

Een 100-tal manifestanten ‘viert’ de eerste verjaardag van de sluiting van het Museum voor Moderne Kunst in Brussel.

Ondanks de bijtende kou is het dringen op de trappen van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB). Tientallen leden van de actiegroep ‘Museumzondermuseum’ versperren de ingang van het museum. De demonstranten vatten post onder een handvol uitgerolde spandoeken. De slogans liegen er niet om. ‘Un musée nu!’ ‘Non au Draguetland!’ Onder luid gejoel bevestigt een kunstenaar een witte onderbroek aan de gevel. Daarop lezen we de boodschap ‘museum op de vlucht’.

Argeloze passanten krijgen een petitie onder de neus geduwd. Dit is geen zootje ongeregeld. Wie het museum binnen wil, mag erin. De manifestanten houden zich netjes aan de afgesproken regels. Zodra ze zelf binnen zijn, worden de spandoeken opgerold. Uit veiligheid voor de kunstwerken in de lobby, waar de actiegroep haar ludieke kunsthappening voortzet.

Het is al de elfde protestactie van de burgergroepering, die bestaat uit artiesten, kunsthistorici, kunststudenten en enkele voormalige personeelsleden van het museum. Elke eerste woensdag van de maand komen ze zich hier hoogst beleefd opwinden over het beleid van de federale instelling. Vandaag hebben ze een verjaardag te vieren. Het is precies een jaar geleden dat de modernekunstafdeling van het KMSKB de deuren sloot. Museumdirecteur Michel Draguet sloot toen de ondergrondse afdeling voor renovatie. In november zouden die werken klaar zijn. Dan komt in de plaats van het museum voor Moderne Kunst een Fin-de-sièclemuseum.

Een enorme doorn in het oog van de actievoerders: voor de collectie van honderden – sommigen spreken van meer dan duizend – waardevolle moderne en hedendaagse kunstwerken, heeft het museum nog geen bestemming. ‘Het is een grote schande’, zegt Bernadette De Visscher, een van de actievoerders. ‘We zijn een jaar na de sluiting, en er is nog geen enkele belofte gemaakt over de toekomst van de modernekunstverzameling. Dit is een vaste sluiting. Geen voorlopige zoals Draguet een jaar geleden aankondigde. Hij solt met ons cultureel patrimonium.’

Sinds de sluiting wordt het publiek tevreden gehouden met een 60-tal werken die ophangen in de patio van het museum. Om de vier maanden wordt de tentoongestelde selectie vervangen door werken uit de depots. Een zwakke oplossing, vindt de actiegroep, waarmee Michel Draguet zijn grootste mankement als directeur toont: ‘Hij heeft geen langetermijnvisie.’

Draguet wil de collecties moderne en hedendaagse kunst nochtans onderbrengen in een nieuw gebouw: een prestigieuze ‘culturele vuurtoren’, gerealiseerd door een toparchitect. Zijn voorkeur gaat uit naar het Jubelpark, waar hij sinds anderhalf jaar niet toevallig ook ad-interim de lakens uitdeelt in de Musea voor Kunst en Geschiedenis. Bij de manifestanten, en bij uitbreiding in de hele culturele wereld in de hoofdstad, klinkt veel onvrede over dat cumul. ‘Hij trekt alle macht naar zich toe’, verwoordt De Visscher het heersende ongenoegen. ‘Het resultaat is een wanbeleid omdat hij het overzicht compleet kwijt is.’

Petitie

De betogers krijgen Draguet vandaag niet te zien. Ze worden enkel ontvangen door een van zijn assistenten. Hij krijgt een petitie met 3.000 handtekeningen overhandigd.

Daarna gaat een kleine delegatie van Museumzondermuseum naar het kabinet van Paul Magnette (PS), die als minister van Overheidsbedrijven en Wetenschapsbeleid bevoegd is voor onze federale culturele instellingen. Magnette belooft de actievoerders tijdens een kort onderhoud dat hij voor het einde van de legislatuur een oplossing voor de ‘verdwenen’ verzameling zal vinden. De minister gaat in de hoofdstad op zoek naar één locatie waar de collectie tijdelijk getoond zal kunnen worden. ‘Eindelijk beweegt er iets’, reageert Bernadette De Visscher na afloop van het onderhoud.

Michel Draguet weigerde gisteren commentaar over de kritiek van de betogers op zijn beleid en op de verdere toekomst van het Museum voor Moderne Kunst.’De bal ligt in het kamp van de minister’, luidde het op de communicatiedienst van het museum.

Thomas Peeters, De Tijd, 2 februari 2012

MzM : In tegenstelling met wat was aangekondigd heeft Michel Draguet, directeur generaal van KMSKB, de delegatie van de vier vertegenvoordigers van MzM zelf in zijn bureel ontvangen. 

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actualiteit, De Tijd, Pers en media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s