Een museum, nu !

“MUSEUM ZONDER MUSEUM”BERICHT /nr 1/

De sluiting van het Brusselse Museum voor Moderne Kunst laat niemand onverschillig: burgers, politici en de kunst- en cultuurwereld reageren.Museumzondermuseum/muséesansmusée heeft een groot aantal mensen, scholen en culturele instellingen gesensibiliseerd voor het te weinig bekende probleem van het Museum voor Moderne Kunst.

Hieronder staat wat men ons al een jaar belooft:

. Een nieuw Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst in “een emblematisch hedendaags gebouw”. Ja, waarom niet? Vraag is: voor wanneer? Met welke collecties? En hoe wordt dit gefinancierd?

. Een tussentijdse oplossing: een “laboratorium” voor het toekomstige Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst in een tijdelijk gebouw. Hoera! Voor wanneer? Waar?

. En op korte termijn: een selectie kunstwerken in de Patio en voor de derde keer een “keuze van de conservatoren” gepland voor april 2012.  Een heel museum vervang je echter niet zomaar met het rouleren van 60 werken!

Wij zij waakzaam en zullen het blijven zolang deze beloftes geen concrete vorm krijgen.

We zijn ook sceptisch en enigszins ongerust. De Europese openbare musea komen steeds meer onder de politieke en commerciële druk te staan ( verzamelaars, kunstmarkt, toerisme, onderaannemers…) Deze dubbele afhankelijkheid belemmert de vrijheid en beïnvloedt de keuzes en de prioriteiten van de museadirecteurs. De presentatie van de permanente collecties van oude kunst en moderne kunst en ook de infrastructuur zijn in zorgwekkende staat. Dit weerspiegelt een afwijking van het originele doel: steeds meer gaat de prioriteit naar de “show”, ten koste van de instandhouding en de tentoonstelling aan het publiek.

De Regie der gebouwen is momenteel bezig met de renovatie van de ruimtes voor het toekomstige Fin-de-siècle- Museum, dat ook de Art-Nouveau collectie Gillion-Crowet inhoudt (opening 13 november 2012) en met het grote auditorium en de creatieve ateliers. Niets voor moderne kunst, niets voor de oude kunst. Tweederde van de hallen van het museum voor oude kunst zijn gesloten, het resterende derde deel werkwijnt…

In tegenstelling tot wat aangekondigd werd, heeft het Magritte Museum (2009) niet bijgedragen tot de herleving van de andere afdelingen van de KMSKB, ondanks het miljoen bezoekers van de eerste twee jaar.

Met het Museum voor Oude Kunst is het niet beter gesteld. Zijn collectie wordt bedreigd (na het ongeval in de winter 2009-2010 en de steile daling van de relatieve vochtigheid:  300 werken werden getroffen en zijn in afwachting van restauratie; enkele panelen zullen worden behandeld dankzij de Getty Foundation). Ook de eigenlijke implantatie van dit museum is in gevaar. Zijn reputatie verslechtert en dit alles ondanks een uitzonderlijke geschiedenis, in een uitzonderlijke locatie.

MSM / MZM, is een beweging van en voor de burger, een levende kracht, een ongelofelijke kans voor een museum op zoek naar dialoog … Het kan een echte hefboom worden voor de ontwikkeling van een museum voor moderne kunst, geworteld in de samenleving.
Het debat vindt plaats in verschillende locaties, in verschillende vormen. Een aantal projecten liggen klaar. Met of zonder het Museum?

Museum zonder Museum. 1 februari 2012         

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actualiteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s