Magnette: ‘Zo snel mogelijk oplossing voor Museum Moderne Kunst’

Leden van de actiegroep “Museumzondermuseum” hebben woensdagmiddag de eerste verjaardag van de sluiting van het Museum voor Moderne Kunst in Brussel herdacht. Al naargelang de bron kwamen enkele tientallen of enkele honderden actievoerders opdagen. Minister Paul Magnette (PS) belooft “zo snel mogelijk” een oplossing.

Paul Magnette belooft "zo snel mogelijk" oplossing voor museum moderne kunst

 (© Daniel Locus)

In een petitie met meer dan 3.000 handtekeningen eisen de actievoerders de permanente (her)openstelling van de collecties van de 20ste en 21ste eeuw. Ze vragen een breed debat met alle betrokkenen. Waarnemers telden een paar tientallen koppen, maar volgens de betrokkenen zelf waren er zo’n 300 à 350 actievoerders. “Heel veel studenten van de kunstopleidingen zijn gemobiliseerd, maar ook onderwijzers en wakkere burgers,” zegt Sabine De Ville van de vzw Culture et Démocratie aan brusselnieuws.be.

De actiegroep “Museumzondermuseum” voert elke eerste woensdag van de maand actie aan het KMSKB en kwam vandaag voor de elfde keer samen, op de trappen van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB). Hun petitie werd overhandigd aan onder meer de directeur-generaal van Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Michel Draguet. “We zijn blij dat Draguet de petitie zelf in ontvangst nam, ook al is het niet echt tot een dialoog gekomen,” aldus De Ville.

‘Nog geen budget’
Een beperkte delegatie is ook ontvangen door de federale voogdijminister Paul Magnette (PS). Die beloofde hen een “zo snel mogelijke heropening van het museum voor moderne kunst”. “De minister bezoekt heel wat plekken in Brussel en peilt naar de financiële en praktische haalbaarheid van de aanpassingswerken om er het Museum voor Moderne Kunst in te huisvesten”, zegt Magnettes woordvoerster Marie-Isabelle Gomez aan brusselnieuws.be.“Er is nog geen budget uitgetrokken. Alles hangt af van de locatie,” voegt ze er aan toe.

Museumzondermuseum is in elk geval gekant tegen de optie van het voormalige Dexia Art Center. “Er is een geschikt gebouw voor het museum voor moderne kunst, en dat is het bestaande gebouw aan de Regentschapsstraat. Men geeft beter geld uit aan de renovatie van die locatie dan geld over de balk te gooien in een tijdeijke plek. De woordvoerster van Magnette bevestigt dat “dit één van de vele opties is”.

Opslagplaats
Op 1 februari 2011 sloot het Museum voor moderne kunst de deuren. In de plaats komt er een “Fin de siècle Museum” vanaf 13 november 2012. In tussentijd zijn er verbouwingswerken.

Op een zestigtal werken na, die in de patio van het Museum voor Schone Kunsten worden tentoongesteld, zijn alle collecties van de 20ste en 21ste eeuw naar een opslagplaats verhuisd. Verschillende opties worden onderzocht om een nieuw Museum voor Moderne Kunst te openen, maar geen enkele is al concreet.

© brusselnieuws.be, woensdag 1 februari 2012, 16u00

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Acties, Actualiteit, Brusselnieuws, Pers en media, Samenkomsten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s