Opgeruimd museum staat « netjes »: politie houdt de wacht, bezoeker wordt veracht

Woensdag 4 januari jongstleden haalde het museum het onderste uit de kan om ons te ontvangen. Omwille van de schoolvakantie waren we slechts met een dertigtal. Het aantal is niet onze zorg. Belangrijk is maandelijks de aandacht te vestigen op twee verlangens: dat de werken uit de XXste en XXIste eeuw worden tentoongesteld en dat een debat over de toekomst van het museum voor moderne kunst wordt opgestart. Over dat laatste mogen we niet klagen: het bestendig ontvangstcomité van het museum (vier of vijf bewakers, twee of drie  leden van het veiligheidspersoneel en van de persdienst), plus vier agenten in uniform en twee in burger wachtten  ons  op in het forum aan het standbeeld van Leopold I. De mannen in het blauw, die niet echt passen in het decor met als achtergrond “Een episode uit de septemberdagen 1830” (Wappers), hebben ons verzekerd dat de volgende keer een volledig peloton van politiemensen zal optreden.

Om de politie niet te bevoorrechten, hebben we alle gezichten wit gemaakt !

In de KMSKB zijn een groot aantal zalen gesloten, zowel in de oude als de moderne kunst. Zeer veel werken zijn afgehaakt en bevinden zich in de reserves. Het publiek heeft het recht het oneens te zijn met deze situatie en een andere politiek te eisen. In deze soldenperiode stelt het ‘Museum zonder museum’ dat wij geen boodschap hebben aan een goedkoop museum dat gedurende het hele jaar en sinds jaren in de uitverkoop staat. Wij gaan niet akkoord met een museum dat niet tentoonstelt en zijn verzameling, zijn gidsen, het debat, de ethiek liquideert …

Aanwezig zijn in de hall van een museum met respect voor de werken, de andere bezoekers en het reglement verstoort op generlei wijze de publieke orde. Het tegenovergestelde beweren is smaad. Dreigen is laf. Deze intimidatie is onaanvaardbaar.

Sinds ongeveer een jaar toont een groep van burgers op diverse manieren zijn betrokkenheid bij de verzameling moderne kunst. Via een blog, facebook, samenkomsten op de eerste woensdag van de maand, een petitie heeft dit collectief een aanzienlijk aantal mensen waaronder kunstscholen en culturele verenigingen gevoelig gemaakt voor deze vaak onbekende problematiek. Was het niet de bedoeling van de directeur te choqueren door het museum te sluiten?  In plaats van in dialoog te treden en in deze beweging een levendige kracht, een uitgelezen kans en een hefboom te zien om het museum voor moderne kunst te verankeren in de samenleving, kiest de directie voor minachting, arrogantie en de toevlucht tot ordehandhaving.

Ondanks alles heeft het debat plaats, op verschillende locaties, onder verschillende vormen. Een eerste ontmoeting vond plaats in december in de ARBA/ESA (Académie Royale des Beaux-Arts de Bruxelles /Ecole Supérieure des Arts). Andere initiatieven zien eerstdaags het daglicht. Verschillende werven worden opgericht. Zonder het Museum!

Wij komen natuurlijk terug naar het Museum. Ons de toegang ontzeggen zou het toppunt zijn!

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Acties, Actualiteit, Samenkomsten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s