Het verdwijnen van het Museum voor Moderne Kunst in Brussel is onaanvaardbaar voor CD&V.

Nieuwe regering moet meer greep krijgen op Koninklijke Musea

CD&V pleit voor meer controle op beleid van federale museumdirecteurs

De politici die onderhandelen over een nieuwe federale regering moeten zich ook buigen over de situatie van de koninklijke musea en de andere federaal gebleven cultuurinstellingen. Dat zegt CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh. Vooral het verdwijnen van het Museum voor Moderne Kunst in Brussel is onaanvaardbaar voor CD&V.

Er heerst heel wat onrust in en rond de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten op de Kunstberg. Directeur MichelDraguet besliste eerder dit jaar om het Museum voor Moderne Kunst tijdelijk te sluiten voor renovatie zonder een nieuwe openingsdatum voorop te stellen. Een collectie van wereldfaam blijft zo onzichtbaar voor het publiek. Draguetdroomt ervan om de eerbiedwaardige Koninklijke Musea om te vormen tot hippe thematische musea of musea die rond één kunstenaar zijn opgebouwd. Daarvoor wordt samenwerking gezocht met de privésector. Het succes van het Magrittemuseum sterkt Draguet in zijn overtuiging om bijvoorbeeld ook een fin-de-siècle-museum te maken of een museum van de Vlaamse primitieven. Ondertussen dromen anderen, onder wie Vlaams Parlementslid Yamila Idrissi (sp.a) en een groep kunstenaars rond Luc Tuymans van een nieuw museum voor moderne kunst. Dat zou niet alleen de collectie van het oude museum tonen, maar ook topstukken uit privécollecties zoals de (pas genationaliseerde) Dexiacollectie.

Alleenheerser

Voor CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh is de maat vol. Hij wil dat de toekomstige federale regering meer greep krijgt op de Koninklijke Musea. “Nu is Michel Draguet alleenheerser. De beslissing om de afdeling Moderne Kunst van het KMSK in Brussel te sluiten, heeft hij helemaal alleen genomen. Dit museum heeft geen echte raad van bestuur, wordt niet aangestuurd door een administratie of kabinet, en bovendien is de interesse vanuit het federaal parlement voor de federale wetenschappelijke en culturele instellingen zeer gering. Gevolg : de directeur heeft vrij spel.” Van den Bergh stoort er zich aan dat Draguet kunst en cultuur eenzijdig verbindt met marketing. “Bezoekersaantallen lijken bij hem belangrijker te zijn dat het tonen – op een educatief verantwoorde manier – van ‘klassieke’ collecties.” CD&V ziet niet veel heil in de dromen van sommigen om een nieuw Brussels museum voor Moderne Kunst uit de grond te stampen. “Ik vraag me af of een nieuw project op dit moment financieel haalbaar is.”

Geen splitsing

“In Vlaanderen zou dit niet zonder slag of stoot gebeuren. Stel dat een van de grote Vlaamse musea in Gent of Antwerpen zo’n zwaarwichtige beslissing op eigen houtje zou nemen, dan zouden er bitsige debatten zijn in de commissie cultuur van het Vlaams Parlement”, zegt Van den Bergh. De federale wetenschappelijke instellingen, waar onder meer ook de Koninklijke Bibliotheek, het Afrikamuseum en het Jubelpark-museum toe behoren, bevinden zich in een bestuurlijk vacuüm. Ze werden nooit overgeheveld naar de gemeenschappen zoals andere culturele en wetenschappelijke instellingen. Daardoor is ook de link met de onderwijswereld en de rest van de cultuursector erg diffuus. Ze behoren nu tot de portefeuille van federaal minister van Wetenschappen Sabine Laruelle (MR), maar die kijkt er niet echt naar om. De CD&V pleit niet voor een splitsing van de kroonjuwelen van België. “Daarvoor zijn de collecties te waardevol. Splitsen is uit den boze. Ook een alternatieve beheerswijze via een ‘co-communautair bestuur’ zoals bij Flagey, dat door de twee gemeenschappen samen wordt bestuurd, is in de praktijk moeilijk haalbaar. De enige oplossing bestaat er volgens ons in om de aansturing vanuit het federale niveau krachtiger en efficiënter te maken. Hoe dat moet gebeuren, laten we in het midden. Maar de regeringsonderhandelingen zijn een goed moment om het debat erover te lanceren. Wij hopen dus dat er in het regeerakkoord openingen worden gemaakt om de huidige verziekte situatie te verhelpen.”

© 2011 De Persgroep Publishing

KARL VAN DEN BROECK, De Morgen,  21 november 2011


Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De Morgen, Pers en media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s