Optimistisch maar waakzaam !

“MUSEUM ZONDER MUSEUM”BERICHT

De sluiting van het Brusselse Museum voor Moderne Kunst laat niemand onverschillig : zowel politici, zakenlui en financiers reageren, als de Belgische kunst- en cultuurwereld. Deze snelle reactie is wellicht te wijten aan de sensibiliseringscampagne van de actiegroep “museesansmusee/museumzondermuseum”, en aan het werk van de pers.

Dit is wat men ons belooft :
– Een nieuw museum voor moderne en hedendaagse kunst binnen 20 jaar : bravo!
– Een tussentijdse oplossing vanaf 2012 in de voormalige etablissementen Vanderborght (te delen met de Munt). Hier zou een « laboratorium » ondergebracht worden als prefiguratie van het toekomstige museum voor moderne en hedendaagse kunst. Nogmaals : bravo!

Maar wij zijn waakzaam en zullen dat ook blijven zolang deze projecten geen concrete vorm krijgen. Onze eis blijft onveranderd : wij willen, vanaf 2012, een permanente herplaatsing van onze XXste en XXIste eeuwcollecties.

We zijn ook sceptisch. We stellen nl. vast dat de Europese openbare musea steeds meer onder politieke en commerciële druk komen te staan (verzamelaars, kunstmarkt, toerisme, onderaannemers…). Deze dubbele afhankelijkheid belemmert de vrijheid en beïnvloedt de keuzes van de museadirecteurs. De huidige situatie van de KMSKB (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België) is niet vreemd aan de veralgemeende context van omvorming, zoniet van afwijking, zowel inzake infrastructuur als tentoonstellin van de permanente oude en moderne kunst-collecties. Musea zijn geneigd de prioriteit te geven aan het evenementiële, ten nadele van hun eigenlijke functie : conservatie van de werken en tentoonstellen van het patrimonium aan het publiek.
Dat is het debat. Laten we erin vliegen !

Museum zonder museum. 7 september 2011

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Acties, Actualiteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s