SP.A: ‘Museum Moderne Kunst geen prioriteit voor regering’

Brussels parlementslid Sophie Brouhon (SP.A.) vraagt een nieuwe locatie voor de kunstcollectie uit de 20ste en 21ste eeuw van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Zij betreurt dat het dossier “geen prioriteit is” voor de Brusselse regering. Minister-president Charles Picqué (PS) ontkent dat.

Sophie Brouhon wil dat het Gewest meezoekt naar een oplossing voor de moderne kunstcollectie van het KMSK. (© tvbrussel)

Een deel van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSK) is in renovatie om in februari 2012 te heropenen als het Fin de Siècle Museum. In dat nieuw museum is geen plaats meer voor moderne kunst. Volgens Sophie Brouhon heeft minister-president Charles Picqué gisteren in het parlement gezegd dat het behoud van de vaste collectie moderne kunst “voor de Brusselse regering geen prioriteit is”. Charles Picqué zei volgens Brouhon voorts dat hij niet werd geconsulteerd over het Fin-de-Sièclemuseum, maar dat hij de beslissing begreep.

In een reactie aan brusselnieuws.be zegt Charles Picqué via zijn woordvoerster  dat Brouhon zijn woorden verdraait. “Het is aan de federale overheid om een voorstel te doen over de toekomst van de moderne kunstcollecties in Brussel. Niet alleen is het haar bevoegdheid, bovendien heeft het Brusselse Gewest daar niet de middelen voor”.

Brouhon wijst erop dat elke internationale stad met uitstraling een Museum voor Moderne Kunst heeft. “In Brussel is er een prachtige moderne kunstcollectie…maar géén Museum voor Moderne Kunst”.

‘Pro-actiever, a.u.b.’
Brouhon vindt dat het Fin-de-Sièclemuseum niet ten koste mag gaan van de kunstcollecties uit de 20ste en 21ste eeuw. “De Brusselse regering moet ervoor zorgen dat deze collecties permanent aan het publiek getoond kunnen worden in plaats van passief de beslissingen te ondergaan.” Brouhon verwacht een meer pro-actieve houding van de minister-president “die van citymarketing een prioriteit wil maken”. “De regering moet zelf een initiatief nemen om te garanderen dat de moderne kunstcollecties in Brussel blijven en dat ze permanent getoond kunnen worden aan het publiek. Brussel heeft recht op een landmark zoals alle andere steden met een beetje ambitie.”

Voor alle duidelijkheid: deze discussie loopt parallel met die over de toekomst van het Beursgebouw, dat mogelijk een museum voor hedendaagse kunst zal herbergen. Het pleidooi van Brouhon staat hier los van.

Aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten heeft morgen om 13 uur een betoging plaats. Het is de derde maandelijkse bijeenkomst  tegen de beslissing van directeur Michel Draguet om de afdeling moderne kunst te sluiten. Woensdagnamiddag is het museum gratis voor bezoekers.

SP.A: ‘Museum Moderne Kunst geen prioriteit voor regering’

dinsdag 3 mei 2011, 16u48
© brusselnieuws.be
Advertenties

Reacties staat uit voor SP.A: ‘Museum Moderne Kunst geen prioriteit voor regering’

Opgeslagen onder Brusselnieuws, Pers en media

Reacties zijn gesloten.