Polemiek over schrappen van Museum voor Moderne Kunst

De collectie van het Museum voor Moderne Kunst is opgeborgen en wordt in 2012 vervangen door een ‘Fin de Sièclemuseum’. Het protest tegen dat plan groeit. De voorzitter van de Brusselse museumraad noemt die eenzijdige beslissing onbegrijpelijk. Op Facebook wordt opgeroepen tot een betoging.

Het museum voor Moderne Kunst is niet meer

De oproep op Facebook is nog kersvers. Ze luidt “Rassemblement pour discuter de la mort du Musée d’Art Moderne à Bruxelles”. 113 personen hadden zondagochtend beloofd om te komen op 9 maart tussen 13 en 16 u.

Het protest komt er na een boze brief van de Belgische schilder Bernard Villers. Die vindt het onbegrijpelijk dat de Europese hoofdstad het nu plots zonder moderne kunstcollectie moet stellen, bericht de RTBF. De collectie van het museum is ondertussen al opgeborgen en wordt na renovatiewerken vervangen door een ‘Fin-de-Sièclemuseum.’

Villers beschuldigt Michel Draguet, directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, ervan om vooral voor rentabele kunst te kiezen en noemt de man zelfs een ‘Sarkozy van de cultuur’.

De Franstalige openbare zender nam ook contact met Guido Vanderhulst, directeur van de Brusselse museumraad en bekend van La Fonderie in Molenbeek. Ook Vanderhulst begrijpt niet dat “één persoon kan beslissen om kunstwerken van een grote nationale waarde zomaar opzij te schuiven.” Vanderhulst vindt dat er op zijn minst een denkoefening over de toekomst van de collectie moest zijn voor zo’n beslissing.

Draguet wil op termijn een nieuwe locatie voor de moderne kunstcollectie, maar een vast plan is er nog niet. Hij denkt onder meer aan het Vanderborghtgebouw in de Schildknaapstraat.

zaterdag 5 maart 2011, 12u44
© brusselnieuws.be
Advertenties

Reacties staat uit voor Polemiek over schrappen van Museum voor Moderne Kunst

Opgeslagen onder Brusselnieuws, Pers en media

Reacties zijn gesloten.