Moderne kunst ruimt baan voor fin-de-sièclemuseum

Meubelen van Horta bewonderen? In februari 2012 komt er een museum over het fin-de-siècle in de zes ondergrondse verdiepingen die tot voor kort het Museum voor Moderne Kunst huisvestten. Dat laatste verdwijnt voorlopig.

Het ondergrondse deel van de Koninklijke Musea wordt nu gerenoveerd

De Koninklijke Musea hebben een rijke collectie over de periode 1880-1910. Logisch dus dat die aan het publiek getoond zal worden. In het nieuwe fin-de-siècle-museum zullen  voorbeelden uit allerlei kunstdisciplines tentoongesteld worden. Michel Draguet, directeur van de KMSKB, doet het initiatief uit de doeken in het editoriaal van het museumbulletin. Als locatie zijn de zes ondergrondse verdiepeingen van de Koninklijke Musea uitgekozen. Die worden op dit moment opgeknapt.

Horta en Gallé
Voor het nieuwe museum zijn volgens Draguet verschillende redenen. Niet alleen vonden in de gebouwen van de KMSK salons van kunstkringen als Les XX en La Libre Esthétique plaats. De al uitgebreide collectie van het museum zelf werd in 2006 de art-nouveaucollectie Gillon-Crowet aan het depot toegevoegd. Het Brussels Gewest aanvaardde die in ruil voor 25 miljoen erfenisrechten van het echtpaar. De collectie is een staalkaart van het symbolisme en de art nouveau, met onder andere meubelen van Horta en glaswerk van Emille Gallé.

Draguet ziet in het nieuwe museum een troef voor museum en stad. Hij hoopt op een versterking van het ‘Magritte-effect’. Dat museum – ook al aan het Koningsplein – trok vorig jaar meer dan een half miljoen bezoekers.

fin de moderne kunst
Door al die aandacht voor het fin-de-siècle moet het Museum voor Moderne Kunst de deuren sluiten, spijtig voor een collectie die net nog uitgebreid werd. Voorlopig wil Draguet de collectie laten rondreizen, maar op termijn heeft hij ambitieuzere plannen. Een eerste mogelijkheid is om het museum voor Moderne Kunst te verplaatsen naar de voormalige Dexia Art Gallery in de Schildknaapsstraat. Tegelijk droomt Draguet van een nieuw museum, dat een architecturaal hoogstandje voor de hoofdstad moet worden.

Voorlopig is er echter nog geen beslissing genomen over de moderne kunstcollectie. De Koninklijke Musea zijn een federale instelling, dus is het ook daar wachten op een nieuwe regering.

Moderne kunst ruimt baan voor fin-de-sièclemuseum
 
donderdag 10 februari 2011, 10u53
© brusselnieuws.be
Advertenties

Reacties staat uit voor Moderne kunst ruimt baan voor fin-de-sièclemuseum

Opgeslagen onder Brusselnieuws, Pers en media

Reacties zijn gesloten.