Welles-nietes over ‘Beursmuseum’

Een museum voor moderne of hedendaagse kunst in de Beurs? Volgens Brussels gemeenteraadslid Els Ampe (Open VLD) heeft burgemeester Freddy Thielemans (PS) dat aangekondigd in de gemeenteraad. Volgens de woordvoerder van Thielemans is er echter nog niet beslist welk museum er komt. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten zijn alvast geïnteresseerd én hebben een collectie op overschot.

Volgens Ampe verklaarde Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) op de gemeenteraad van maandagavond dat hij een museum voor moderne of hedendaagse kunst wil in het Beursgebouw. Daarmee zou dan de definitieve bestemming van het gebouw bekend zijn.

Bij de Stad wil men nog niet zover gaan. “Als het mogelijk is, willen we een museum, maar daar  zijn we nog lang niet,” zegt de woordvoerder van de burgemeester, Nicolas Dassonville aan brusselnieuws.be. “De onderhandelingen met huurder Euronext zijn nog aan de gang, zij hebben immers een pacht op het gebouw tot het jaar 2093. Pas als die onderhandelingen vlotten, kunnen we beginnen denken aan een museum.”

Volgens Dassonville is er nog geen uitsluitsel over wat voor soort museum er dan zou moeten komen. “Dat kan hedendaagse kunst zijn, maar even goed iets anders. We moeten nog bekijken van waar het budget en de collectie kunnen komen. Er is in ieder geval nog niets beslist.”

De Beurs was de laatste weken het onderwerp van veel discussie. De Stad wil de Beurs terug een publieke functie geven. Huurder Euronext van zijn kant had dan weer een akkoord met de Vlerick Management School om er lesactiviteiten onder te brengen. Iets wat de Stad ten slotte afwees.

Als er in de Beurs een museum komt, is er aan ideeën alvast geen gebrek. Vlaams SP.A-parlementslid Yamilla Idrissi wil er alvast de privécollecties van de banken en overheidsinstellingen exposeren. “Dit is een uitgelezen kans om de kunstliefhebber te laten genieten van de vele topwerken die momenteel achter slot en grendel zitten,” aldus Idrissi.

Els Ampe wijst erop dat het stadsbestuur niet voor de eerste keer uitspraken inslikt die gedaan zijn op de gemeenteraad. “Ik begin dat wat beu te worden. De vorige keer antwoordde Thielemans bijvoorbeeld dat er een museum kwam en werd het de dag erna ontkend. Ondertussen blijkt dat dan toch bevestigd.”

‘Aanpassingswerken nodig’
Mogelijk biedt de Beurs een uitweg voor de moderne kunstcollectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten die nu is opgeborgen wegens een renovatie. “Dat is een aantrekkelijk voorstel en er zijn al contacten geweest,” zegt directeur Michel Draguet. “De Beurs is een schitterende locatie voor een museum, in het hart van de stad. Maar we moeten dat bestuderen. Er zouden immers aanpassingswerken nodig zijn.”

Brusselnieuws, dinsdag 3 mei 2011

© brusselnieuws.be
Advertenties

Reacties staat uit voor Welles-nietes over ‘Beursmuseum’

Opgeslagen onder Brusselnieuws, Pers en media

Reacties zijn gesloten.